lördag, mars 15, 2008

Heddas lammgryta

Det här receptet har jag fått av Hedda i Svalöv, som i sin tur hittat det i någon engelsk kokbok.

Flageolet-bönor är inte helt enkla att få tag på i Sverige. I Stockholm har jag hittat torkade bönor hos Chez Albert och någon enstaka gång på Östermalmshallen. Flageolet-bönor på burk har jag hittat på NK Saluhall. Jag föredrar den torkade varianten, tycker att de är godare. Om burkbönor används så ska de naturligtvis inte koka med grytan lika länge som de torkade bönorna.

900 g lammytterfilé eller benfri lammstek
225 g torkade flageolet-bönor
2 stora gula lökar i centimetertjocka skivor
2 finhackade vitlöksklyftor
25 g mjöl
timjan (gärna färsk) + eventuellt 3 små lagerblad
6 dl lammbuljong eller vatten
225 g körsbärstomater (eller en burk konserverade hela tomater)
2 msk olja
salt, svartpeppar

Lägg de torkade bönorna i blöt över natten, eller gör en snabbvariant på blötläggning: Koka de torra bönorna 10 minuter och låt dem sedan ligga i blöt i kokvattnet i minst 2 timmar.

Skär köttet i stora tärningar och bryn det i olja. Fräs löken gyllenbrun, tillsätt vitlök och fräs ytterligare någon minut. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt timjan, buljong och tomater. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Tillsätt bönorna, låt koka ca 1 timme.

Serveras med bröd. Lägg märke till att jag inte skriver "serveras med ett gott bröd", min syster skulle troligen slå ihjäl mig om jag använde mig av den klichén.

1 kommentar:

Annika sa...

Hej Ninni! Jag hittade till din blogg när jag googlade på mina favoriter flageoletbönorna. Vad synd att du inte verkar blogga längre. Du skriver ju jättebra, och bra recept dessutom!
Hoppas i vilket fall att du läser detta, och att du kanske kommer igång och bloggar igen i framtiden?