onsdag, mars 16, 2011

Crevettes Louisiane

Inspirerad av receptet på enkel räkpasta från SMASKENS.NU delar jag med mig av en gammal favorit.

Jag har ingen aning om varför denna räkgryta kallades för "Louisiane". Jag hittade receptet i ett receptblad i den lilla kvartersbutiken i Lausanne där jag bodde i slutet av 80-talet. Nedanstående är receptbladets grundrecept, naturligtvis följer jag det normalt sett inte alls när det gäller kvantiteter utan improviserar friskt.

Låt dig inte luras av personer som påstår att gurkmeja inte har någon smak. Pulvret (som är det som används i detta recept) har en mild men bestämd smak, och överdoserar man så märker man att det blir en konstig "torr" känsla i munnen. Gurkmeja färgar också av sig något fruktansvärt, så var varsam om du har ljusa kläder.

400 g zucchini
1 gul lök eller motsvarande mängd schalottenlök
1 röd paprika
1 msk gurkmeja
smör
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl grädde
salt
peppar
(eventuellt lagom mycket chili flakes typ Santa Maria Red Hot Chili Pepper - mitt tillägg till grundreceptet)
1/2 kg räkor med skal

Skala räkorna. Fräs 1 msk gurkmeja (+ eventuella chili flakes) i smör någon minut. Tillsätt zucchini, lök och paprika skurna i tärningar, fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vinet, låt koka 5-1010 minuter. Tillsätt grädde, salt och peppar och sjud ytterligare 5 minuter. Tillsätt de skalade räkorna, låt allt bli varmt utan att koka. Servera med ris.

Inga kommentarer: