söndag, juni 27, 2010

Pappas grillade kotletter

Det var ett bra tag sedan jag skrev någonting här, men nu är det sommar och min nya Webergrill utstöter höga lockrop från balkongen så jag tänkte göra ett försök att återuppliva denna blogg. Strängt taget köpte jag grillen förra året, men av någon anledning lyckades jag aldrig få tillfälle att använda den då. Den invigdes på midsommarafton i år med lyckat resultat (förvånansvärt lyckat för att vara en elgrill) så nu lär Herr Weber få jobba hårt resten av sommaren.

Dagens middag får bli en gammal familjefavorit. För 30 år sedan var min mamma inlagd på sjukhus för en operation, och när hon kom hem igen bjöd pappa på middag. Han hade hittat ett recept i en tidning som han tyckte lät intressant. Troligen var det reklam för antingen béarnaisesås eller Santa Maria grillkrydda. I vanlig ordning så såg köket ut som efter en mindre naturkatastrof efter pappas framfart, men vi var rörande eniga om att det var vansinnigt gott.

Marinad:
1/2 dl olja
1/2 dl apelsinjuice eller vitt vin (jag använder alltid apelsinjuice, tycker det blir bäst)
1 msk Santa Maria grillkrydda
1 tsk dragon
1 krm svartpeppar
2-3 pressade vitlöksklyftor

Marinera kotletter eller karréskivor 4-5 timmar. Stek eller grilla köttet.

Originalreceptet stipulerar servering med pommes frites, béarnaisesås, skållade tomater och sparris (burksparris förstås, vi talar tidigt 80-tal här så färsk sparris var det inte tal om). Jag brukar byta ut skållade tomater och sparris mot lämplig blandad sallad i stället, och oftast gör jag egen klyftpotatis. Béarnaisesåsen tummar jag absolut inte på!

3 kommentarer:

Annika sa...

Åh, varför skriver du inte oftare...?

ninni sa...

Tack för komplimangen! :) Jag har inte orkat skriva på länge, men kanske jag börjar igen så småningom.

Akela sa...

Åååhhh! Det låter helt gudomligt.